ברלין - נובמבר 2014

תמונת אווירה

 

אופרה, מוזיקה ואמנות בברלין 

 

30-26 בנובמבר 2014 

 

הטיול התקיים בשיתוף חברת קשרי תרבות תבל

 

הדרכת אמנות: מיכל רון

הדרכת מוזיקה: מרב ברק

 

 

ברלין היא עיר של היסטוריה, אמנות, מוזיקה, תרבות וכמובן מצבת זיכרון חיה לטרגדיה של יהדות אירופה.

במשך היום ביקרנו במוזיאוני האמנות החשובים של העיר, ובערב נהננו ממופעי אופרה ומחול בביצועים מובילים. 

 

סמינר זה כלל מופעים בהשתתפות מיטב המבצעים: שני מופעי אופרה ומופע מחול בבית האופרה הממלכתי של ברלין (Staatsoper), הידוע כבית אופרה מהחשובים בעולם. בנוסף צפינו במחזמר "סיפור הפרברים" בבית האופרה הקומישאופר (Komische-oper). הסמינר כלל הרצאות הכנה לכל אחד ממופעי הערב, להעצמה של חווית הצפייה וההאזנה. 

 

ברלין הולכת ומבססת את מעמדה כבירת אמנות, המושכת אמנים מרחבי העולםבסיורנו בתערוכות המתחלפות במוזיאוני ברלין , התרשמנו מאמנים צעירים מבטיחים, החיים ועובדים בעיר. וכן שילבנו ביקור באוספי האמנות הקלאסית מיצירת האמנים שנדדו ממקום למקום והרחיבו את גבולות התרבות והמחשבה עוד ועוד. 

 

 

 

תכנית הטיול כללה:

סיור אוריינטציה לאחר הנחיתה.

 

האופרה "פאוסט", גרנד-אופרה מרהיבה ביופייה, על פי יצירת הספרות האלמותית מאת גתה, בביצוע של בית האופרה הממלכתי (Staatsoper).

 

סיור מודרך עם הגב' מיכל רון בהמבורגר בנהוף (Hamburger Bahnhof). החללים העצומים של ההמבורגר בנהוף, שנבנו במקור כתחנה עבור הרכבות מהמבורג, מספקים לאמנות העכשווית את המרחב לו היא זקוקה. בחלל ההיסטורי גדול המימדים של המוזיאון ביקרנו בתערוכת היחיד של האמנית, ילידת ניו מקסיקו, מריאנה קסטילו דבאל (Castillo Deball), כלת פרס האמן הצעיר. ובאגפים הצדדיים של המוזיאון התרשמנו מעבודות אמנים שונים לרבות אמני הפופ וורהול ,ליכטנשטיין, פלבין המינימליסט, וכן מיצירותיהם של בויס וקיפר שפעלו במקביל בגרמניה.

 

האופרה "בטבעת החנק" - אחת מיצירות המופת של מלחין האופרה הבריטי בן המאה ה - 20, בנג'מין בריטן (Benjamin Britten). הפקת בית האופרה הממלכתי הינה בבימויו של קלאוס גוט (Claus Guth).

  

הגלריה הלאומית החדשה (Neue Nationalgalerie) השוכנת בהיכל פלדה וזכוכית, בבניין האחרון שתכנן האדריכל המודרניסט מיס ון דר רוהה טרם מותו. בקומה העליונה של המוזיאון, הארכיטקט הבריטי דיוויד צ'יפרדפילד (David Chipperfield) הציג את "מקלות ואבנים", בה הפך את החלל המודרניסטי ליער עמודים מ - 144 גזעי עצים. עוד במוזיאון - אוסף עבודות של אמנים ואמניות וביניהם בויס, וורהול, טילמנס, ריכטר, קיפר, נאומן, מק'קארתי, אברמוביץ', הורן, גורסקי, וול ועוד. בנוסף, המוזיאון הציג בעת ביקורינו את תערוכת היחיד הראשונה של האמן הישראלי משה גרשוני מחוץ לישראל. זו היתה לנו הזדמנות מצוינת להתרשם מציוריו המחברים טקסטים וסמלים יהודים טעונים במחוות אקספרסיביות, ולדון באופן בו מתקבלת עבודתו בברלין.

 

מופע המחול "Sacre" - ערב מחול בשלושה חלקים שכלל מחווה ל"פולחן האביב" מאת איגור סטרווינסקי, במלאת 100 שנים לביצוע הבכורה השערורייתי של הבלט. בנוסף למוזיקה של סטרווינסקי, כלל הערב קטעים מתוך "רומיאו ויוליה" מאת ברליוז וכן פואמה סימפונית מאת קלוד דביסי. רקדני הלהקה של הכוריאוגרפית סשה וולץ, אשר מופיעים בכל העולם, רקדו בליווי תזמורת בית האופרה בהפקה המשותפת לבלט המרינסקי הרוסי.

 

 

גמלדה גלרי (Gemäldegalerie) גלריית הציורים, בה נמצא אחד האוספים החשובים ביותר של אמנות שנוצרה באירופה מסוף ימי הביניים דרך ניצני הרנסנס במאה ה - 13 ועד המאה ה - 18. התערוכה מאורגנת לפי תקופות, מקומות ואסכולות, ומעניקה מבט אנציקלופדי על תולדות האמנות האירופאית. בסיור עברנו בין ג'וטו, בוטיצ'לי, בליני, רפאל, טיציאן וקרוואג'ו באיטליה, לבין ולסקז בספרד, פוסאן בצרפת וגיינסבורו באנגליה, ולעומתם התרשמנו מדירר וקראנאך בגרמניה, ון אייק, ון דר ויידן וברויגל בארצות השפלה ורובנס וון דייק בפלנדריה. במוזיאון ישנן אף עבודות של ורמיר והלס, ואוסף עשיר במיוחד של שש עשרה עבודות המיוחסות לרמברנדט וסדנתו.

 

המחזמר "סיפור הפרברים" - סיפורם הנצחי של רומיאו ויוליה במחזמר המצליח של ברנשטיין. בביצוע בית האופרה הקומישאופר, הנחשב למוביל בתחום האופרה הקלה והמחזמר, בעיקר הודות למנהל האמנותי והבמאי בארי קוסקי, אשר ביים גם את ההפקה הזו ומביא את סיפורם של רומיאו ויוליה באמצעות טוני ומריה עד למאה ה- 21.


אי המוזיאונים. פתחנו בנויס מוזיאום (Neues Museum) המוזיאון החדש שתוכנן על ידי אוגוסט שטולר (Friedrich August Stüler), תלמידו של שינקל (Karl Friedrich Schinkel) באמצע המאה ה - 19. המבנה ספג את פגיעות מלחמת העולם השנייה ושוקם בשנת 2003 על ידי צ'יפרפילד, ששימר את העקבות שהתקופות השונות השאירו במבנה כפי ששכבות ארכיאולוגיות מתגלות בתל. במוזיאון ממצאים ארכיאולוגיים מתקופת האבן, הברונזה והברזל, ואוסף אמנות מצרית. גולת הכותרת של המוזיאון הוא פסל נפרטיטי המפעים ביופיו. המשכנו את הסיור בגלריה הלאומית הישנה (Alte Nationalgalerie). מבנה זה תוכנן גם הוא ע"י שטולר, במחצית השנייה של המאה ה - 19, כדי להציג את האמנות בת התקופה. באוסף נמצאות יצירות של שינקל ופרידריך, מייצג הרומנטיקה הגרמנית, מבחר יצירות של ליברמן, וכן עבודות של אמנים צרפתים מודרניסטים וביניהן ציורים של מאנה, מונה, רנואר, דגה, וסזאן, וכן פסלים של רודן.