אופרה מהי?
מאת מרב ברק
המילה אופרה מעוררת אצל אנשים שונים, מחשבות שונות. עבור רבים זוהי קודם כל מוזיקה קלאסית, עבור אחרים, שירה, ולעיתים המחשבה הראשונה תהיה נתונה דווקא לתלבושות ענקיות ולמופע פומפוזי גדול מימדים. אז מה היא אם כן אופרה? מהו המרכיב הדומיננטי והחשוב בה? התשובה לכך משתנה מעת לעת, והיום בעידן האינטרדיסיפלינרי, כלומר הבינתחומי, התשובה תהיה הכל יחדיו.
המילה "אופרה" הינה צורת היחיד של "אופוס" ופירושה: עבודה, יצירה. ואכן הכוונה היא ליצירה הדורשת עבודה מרובה, הן בתחום המוזיקלי והן בתחום הדרמתי - ספרותי. בדרך כלל יצירת אופרה כוללת שיתוף פעולה בין מספר רב של אמנים: החל מהמלחין וכותב הליברית (רק לעיתים רחוקות הם אדם אחד), ומאוחר יותר בשלב ההפקה: תזמורת, זמרים, שחקנים, במאי, מנצח, מעצבים, מקהלה, רקדנים וצוותים טכניים שונים: הלבשה, איפור, פאות, תפאורה, ניהול במה, תאורה ועוד. לא בכדי המילים אופרה ו operation - מבצע, מקורן באותו השורש הלשוני. אכן מבצע.
במהלך השנים, התפתחו אסכולות שונות אשר חלקן הדגישו את חשיבות הדרמה באופרה, ואחרות דחקו את הדרמה לטובת הביטוי הקולי. אך אין ספק, שאפילו עד היום, בעידן בו הביטוי התיאטרוני באופרה הגיע לשיא של כל הזמנים, המרכיב החשוב והמרכזי באופרה הינו הקול האנושי. הקול האנושי מבטא יותר מכל מרכיב אחר את אופייה של הדמות, ולכן קריטריון הבחירה של זמר/ת לתפקיד מסוים, יהיה קודם כל קולי. דבר זה חשוב להבנה כאשר אנחנו בוחנים ביצועים אופראיים שונים ומהותי להבנת המדיום הזה: צריך להאמין למה ששומעים ולאו דווקא למה שרואים...
נקודה חשובה זו מבדילה את האופרה מכל אמנות דרמתית בימתית או קולנועית אחרת. הדבר מקבל ביטוי חריף עוד יותר בימינו: בעידן ה"סופר-טאלנט", בו אמני במה נדרשים לדעת לשחק, לרקוד, לשיר ולהיראות ולהצטלם היטב. לעיתים שני הקריטריונים האחרונים מכריעים את הכף על חשבון הראשונים ועל כך מתקיימים כיום ויכוחים אסתטיים, אמנותיים ופילוסופיים בכל רחבי העולם. עולם האופרה אמנם לא נשאר סגור ואדיש, ובאופן טבעי, הרצון למשוך קהל רענן וצעיר, ולהציג את האופרות באופן רלוונטי ואקטואלי משפיע גם על אמנות זו. אולם, מכיוון שזמרי אופרה לא "נולדים" פתאום, אלא חייבים ללמוד שנים רבות על מנת לשלוט בטכניקה ולהגיע ליכולת ווקאלית ראויה, מראש, לא ניתן לייצר כוכב "אינסטנט".
אמנות האופרה היתה ונותרה אמנות מורכבת, המכילה אמנויות רבות: מוזיקה, ספרות, דרמה, עיצוב, מחול וכיום גם אמנות טכנולוגית הכוללת אפקטים בתאורה ושימוש רחב בקולנוע. חשיפה לאמנות זו פותחת בפני הצופה/מאזין עולם רחב, גדול מימדים, עשיר ומלא צלילים ומראות.